(Club)liefde

In een doodnormale straat in Ermelo trekken twee huizen de aandacht. Voor de gevel van nummer 62 hangt de rood-witte vlag van Ajax, voor nummer 66 het rood-wit van Feyenoord. Het huis ertussenin heeft een tijd leeg gestaan, pas de zoveelste gegadigde besloot het huis te gaan huren. “Mensen waren bang dat we zouden gaan rellen”, zegt Yvonne de Kroon van nummer 66. “Ze kunnen niet geloven dat we de beste vriendinnen zijn”. 

Yvonne werd 60 jaar geleden geboren in Eindhoven. Maar de wedstrijden van PSV bezocht ze alleen als ze tegen Feyenoord speelden. “Ik doe nooit met de kudde mee”. Het spel van Feyenoord betoverde haar al als 10-jarig meisje. Sinds kort staat Yvonne, op haar nadrukkelijke verzoek, onder behandeling in het oogziekenhuis in Rotterdam. Ze kan het mooi combineren met een bezoekje aan de Kuip. Ajax vindt ze een ‘schijt-club’ maar tegen de supporters heeft ze niks. In de supermarkt wilde ze nog wel eens flessen schoonmaakmiddel omdraaien zodat de naam niet zichtbaar was. Yvonne woont samen met haar dochter in ‘het Feyenoord-huis’. Het was een heel karwei het plafond in de keuken rood-wit te verven.

In de voortuin van Kelly Visch (nummer 62) staat een rood Amsterdammertje. In beton gegoten, “want het is haast te mooi om niet mee te nemen”. Het stadswapen heeft de 37-jarige ras-Amsterdamse laten tatoeëren op haar kuit. “Áls ik al naar Rotterdam zou gaan, dan zeker niet in korte broek,” aldus Kelly. Kelly bereikte wel degelijk eens Rotterdams grondgebied. Toen ze hoogzwanger was van haar jongste dochter bezocht ze er de dierentuin. Mochten de weeën beginnen dan zou ze vol gas de stad uit rijden. Inmiddels is de dochter vier. Haar eerste woord was “Ajax”. Voor Yvonne zet ze haar clubliefde soms even opzij door Feyenoord-cadeaus voor haar te kopen. Afgelopen winter bestelde ze nog een foute Feyenoord-kersttrui. “Yvonne doet zoveel voor mij en mijn kinderen”, zegt Kelly. “Als haar wat overkomt dan draag ik de kist in haar Feyenoord-shirt. Dat doe ik echt. Wel met een Ajax-shirt eronder. Voordat ze de oven ingaat geef ik het shirt aan haar mee”.

De wedstrijd Ajax-Feyenoord zullen ze niet samen kijken. Dat doen ze nooit. Het zou de vriendschap in de weg kunnen zitten. “Maar vergeet niet”, zegt Kelly. Als het Nederlands elftal speelt staan Feyenoord- en Ajax-fans op dezelfde tribune met hetzelfde vlaggetje“. Op een zonnige dag in november kleurden Kelly en Yvonne samen de Smutslaan weer oranje.