Eelkje Colmjon

Reislust en nieuwsgierigheid brachten mij naar meer dan zeventig landen. Ik heb aardig wat van de wereld gezien, maar ik weet ook dat je niet ver hoeft te reizen voor mooie verhalen. Als Stadsfotograaf van Leiden toonde ik de wereld van straks door de ogen van dromers en idealisten. Zo wilde Oweis piloot worden en Cato prinses, surfte de Plastic Soup Surfer op een zee van plastic en zwom Anika door de Breestraat.

In mijn fotografie vind je sociale, maatschappelijke thema’s, vaak vanuit een positief perspectief, ook als ik werk in opdracht. Ik ga graag op pad voor een stichting of NGO en maak portretten bij interviews. Voor een projectontwikkelaar leg ik de nieuwe bouwsels vast, met de focus op de mensen die er gaan wonen. Voor een modemerk fotografeerde ik niet de modellen die de kleding dragen, maar de fabrieksmedewerkers die de kleding maken. Dat is wat ik het liefst doe: mensen leren kennen, op een zo mooi mogelijke manier portretteren en zo helpen hun verhaal te vertellen.

Mijn netwerk bestaat uit een boel creatievelingen. Ik werk veel en fijn samen met tekstschrijvers, (beeld)redacteuren, vormgevers, videografen en collega-fotografen. Samen maken we magazines, e-zines, sfeerimpressies en campagnes. Ook mag ik me gelukkig prijzen met fijne en heel diverse opdrachtgevers, waaronder communicatiebureaus, ministeries, scholen, musea, gemeentes en NGO’s.

Foto: Leonie van der Helm